Yanık Sonrası Kızarıklık Nedenleri?

Yanık sonrası kızarıklık, yanığın iyileşme sürecinde görülen bir durumdur. Yanık izlerinin tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmasa da, estetik düzeltmeler yapılabilir. Doğru tedavi yöntemleri ve zamanında müdahale, yanık izlerinin görünümünü azaltabilir.
Yanık Sonrası Kızarıklık Nedenleri?
06 Eylül 2024
Yanık Sonrası Kızarıklık

Yanık sonrası kızarıklık, yanığın iz bırakarak iyileşmesi sürecinde görülebilir. Tüm izlerde olduğu gibi, yanık izlerini tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ancak estetik açıdan yanığa yapılabilecek bazı düzeltmeler mümkündür. Eğer yanık saçlı alanlarda kısmi kayıplar, yüzde, göz etrafında, ağız kenarlarında çekintiler ve biçim bozuklukları oluşturmuşsa, eklemlerin hareketini engelleyen veya çocuklarda büyümeyi engelleyen çekintiler oluşturmuşsa müdahale gereklidir. Yanık alanlarda ileri derece kabarıklık, açılıp kapanan yara veya belirgin nitelik değişiklikleri varsa, tekrar müdahale edilebilir.

Yanık Sonrası Kızarıklık Neden Olur?

Yanık belirtileri, birçok yanığın şiddetinden değil, sonrasında uygulanan hatalı yöntemlerden kaynaklanmaktadır. Ev kazalarında en sık görülen nedenlerden biri olan yanıklarda herkesin doğru tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Ülkemizde evde yapılan yanık tedavilerinde karşılaşılan en büyük yanlışlardan biri yanan bölgeye farklı maddeler sürmektir.

  • Diş macunu
  • Yumurta akı
  • Benzeri maddeler

Bu maddeler, izlerin en önemli sorumlularından biridir. Özellikle derin ve kuvvetli olmayan yanıkların derinleşmesine yol açan bu yöntemlerden kaçınılmalıdır. En basit tedavi yöntemi, yanık bölgeyi su altında tutmaktır. Ancak, kısa süreli suya tutma yerine, yanan bölge en az 30 dakika boyunca su ile soğutulmalı ve böylece yanığın daha derinlere ilerlemesi engellenmelidir. Yeterince soğutulan ve uzun süre musluk suyu altında bekleyen yanık bölgenin temiz tutulması da önemlidir.

Musluk suyu dışındaki çok sıcak olmayan su veya buzlara maruz bırakmak ise yanığı daha da kötüleştirecektir. Eğer yanık çok büyük veya vücudunuzun yüzde onundan daha fazlasını kaplıyorsa, 30 dakikalık su tedavisinin ardından hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve tıbbi destek almalısınız. Hangi derecede bir yanığın meydana geldiğini ve bunun tam olarak nereleri etkilediğini kendi kendinize belirlemek neredeyse imkansızdır. Yapılan araştırmalar, herhangi bir ilacın yanıklara karşı ilk müdahalede etkili olmadığını ve yarayı soğutmanın izleri önlemek için tek çare olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, doktorunuz önermedikçe su haricinde bir medikal malzeme kullanmamalı ve yanan bölgenin nemli, serin ve temiz kalmasını sağlamalısınız. Yanık tedavisi, profesyonel bir ekip tarafından yürütülür ve tedavinin başarısı, iyileştirme sürecinin bütün olarak değerlendirilmesi ile belirlenir.

Yanık İzi Neden Olur?

Sıcak yaralanmalarında yakıcı faktörler veya ısı kaynakları şunlar olabilir:

  • Alev
  • Yanan bir cisim
  • Soba
  • Mangal
  • Sıcak su veya diğer sıvılar

Ayrıca, elektrik çarpmaları, kimyasal maddeler ve ışınım gibi birçok etken de yanıklara neden olabilir. Sıcak yaralanmalarında doku hasarının derecesi, ısının yüksekliğine ve temas süresine bağlıdır. Yanıklı hastada yaralanmanın ciddiyeti, yanık yarasının derinliği ve genişliği ile belirlenir. Bunun yanı sıra, solunum yolu yanığının olması ciddiyeti artırır. Bazı özel bölgelerin yanıkları, yaralanmanın ölümcül olmasa dahi sakatlık açısından ciddiyetini arttırır.

Yanık tedavisindeki son gelişmeler, hasta nakli, acil destek ve destekleyici tedavideki ilerlemeler, yaygın ve önemli yanıklarda erken ölümleri büyük ölçüde azaltmıştır. Bunun sonucu olarak da sepsis ve geç sakatlık sorunları ortaya çıkmıştır. Böylelikle, sıcak yaralanmasından sonra gelişen en mortal komplikasyonlar arasında enfeksiyon ve sepsis birinci sırada yer almaya başlamıştır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Muhyi

12 Temmuz 2024 Cuma

Yanık sonrası kızarıklık nasıl azaltılabilir? 30 dakikalık su tedavisinden sonra bile kızarıklık devam ederse, başka ne gibi önlemler alabiliriz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Muhyi,

Yanıktan sonra ortaya çıkan kızarıklığı azaltmak için 30 dakikalık su tedavisinden sonra da bazı ek önlemler alabilirsiniz. Öncelikle, yanık bölgesine aloe vera jeli uygulamak iyi bir seçenek olabilir. Aloe vera, cildin yatışmasına ve iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca, anti-inflamatuar özellikleri olan kremler veya losyonlar da kullanılabilir. Eğer evde bulunuyorsa, hindistancevizi yağı veya lavanta yağı da kızarıklığı azaltmaya yardımcı olabilir.

Ancak, yanık ciddi bir durumsa ya da kızarıklık uzun süre devam ederse, mutlaka bir doktora başvurmanız gerektiğini unutmayın. Doktorunuz, daha uygun tedavi yöntemleri önerebilir ve gerekli görürse ilaç tedavisine başlayabilir.

Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar
Popüler İçerikler
İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik
Yanık İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yanık İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Patates Yanığa İyi Gelir mi?

Patates Yanığa İyi Gelir mi?

Yanığa Ne İyi Gelir?

Yanığa Ne İyi Gelir?

5. Derece Yanık Belirtileri ve Tedavisi

5. Derece Yanık Belirtileri ve Tedavisi

1. Derece Yanık Belirtileri ve Tedavisi

1. Derece Yanık Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Çay Yanığına Ne İyi Gelir?

Çay Yanığına Ne İyi Gelir?

Yanık Sonrası Kızarıklık Nedenleri?

Yanık Sonrası Kızarıklık Nedenleri?

Yanık Deri Tedavisi

Yanık Deri Tedavisi

Güneş Yanıkları Nasıl Geçer?

Güneş Yanıkları Nasıl Geçer?

Ayak Yanığı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Yanığı Belirtileri ve Tedavisi

Su Toplamış Yanık Belirtileri ve Tedavisi

Su Toplamış Yanık Belirtileri ve Tedavisi

Yanık İzi Nasıl Geçer?

Yanık İzi Nasıl Geçer?